La web felina El Bloc de l'opinió felina

14Set/103

Swayze Dancing

Fa poc, la telecomèdia Cómo conocí a vuestra madre em va fer recordar la contundent frase final de la pel·lícula Dirty Dancing: "No permitiré que nadie te arrincone". Aquestes rotundes paraules, pronunciades pel ballarí Johnny Castle (Patrick Swayze) i dirigides a l'adolescent i idealista enamorada Baby (Jennifer Grey), precedien l'espectacular ball final.

Per a aquells agnòstics del cinema dels 80 que no han tingut el plaer de veure aquest clàssic de l'època, explicaré breument l'argument: Baby, una prometedora jove a les portes de la universitat, arriba a un complexe d'estiueig amb la seua família. Allí, coneixerà Johnny Castle, un atractiu professor de ball amb molta vida a les seues esquenes. Per circumstàncies totalment inesperades, Johnny ha d'ensenyar Baby a ballar en temps rècord perquè puga ser la seua parella en les distintes exhibicions que tindran lloc durant l'estiu. Lògicament, els dos protagonistes s'enamoraran i hauran de lluitar contra l'oposició de la família de la xica. Aquesta previsible, però emocionant, història d'amor, digna d'un Shakespeare de "La Movida", va trasbalsar el meu món quan, a principis dels 90, vaig llogar la cinta a un videoclub. Vaig veure la pel·lícula una vegada i una altra, vaig intentar aprendre els passos de ball i, com a bona i ingènua pre-adolescent, vaig començar a somiar cada nit amb un rebel ballarí que apareixeria i faria tremolar la meua vida. Si li havia passat a Baby, per què no podia passar-me a mi? Gràcies a la tecnologia VHS, vaig poder gravar la pel·lícula quan la van passar per televisió i vaig tindre especial cura en treure la pestanyeta de la cinta, per evitar així que algun despistat esborrara aquella obra mestra per error.

No obstant, el veritable descobriment estava encara per arribar. Al mateix videoclub on havia llogat Dirty Dancing, vaig trobar un títol molt suggerent: Swayze Dancing. El meu cor va començar a bategar amb més força. Seria aquella pel·lícula l'esperada segona part de Dirty Dancing? Per fi anava a saber si Johnny Castle i Baby havien aconseguit casar-se i tindre fills! Òbviament, vaig llogar aquella troballa cinematogràfica i vaig córrer cap a casa amb el cor en un puny. En engegar el vídeo, vaig descobrir que, allò que m'havia imaginat com la resposta a les meues pregàries, no era més que una barreja de fals documental i reality show.

La pel·lícula mostrava un grup de joves que es presentaven a l'escola de dansa de la coreògrafa Patsy Swayze, mare de Patrick Swayze, disposats a que el protagonista de Dirty Dancing els ensenyera alguns passos dels que mostrava a la pel·lícula, ja que tenien una competició de ball poques setmanes després. Les classes de ball impartides per Patrick Swayze i sa mare omplien 57 minuts de metratge i, com no, culminaven amb la victòria dels seus superdotats alumnes a la competició de dansa.

El record d'aquesta pel·lícula va romandre adormit a la meua memòria, fins que l'anècdota de "No dejaré que nadie te arrincone" (de l'anglés "Nobody puts Baby in a corner") em va fer tornar a pensar en la influència que havia tingut en mi Dirty Dancing. Al principi, vaig dubtar de l'existència de Swayze Dancing. Potser, sols es tractava d'una transformació onírica d'una fosca part de la meua vida. Una senzilla recerca a Internet em va confirmar, no només que Swayze Dancing existeix, sino que, a més, té un 7 en la imdb (més que Dirty Dancing, que sols té un 6,2!). Estarem davant d'una pel·lícula de culte per a víctimes acabades del fenomen fan de Dirty Dancing?!

Més coses curioses: La pel·lícula es va rodar el 1988, un any més tard que Dirty Dancing. A banda de Patrick Swayze i sa mare, també apareixen al film Lisa Swayze, la dona de l'actor, i Bambi Swayze, germana adoptiva coreana de Patrick, que és l'única del clan Swayze que no s'interpreta a ella mateixa, sinó que es mostra com una de les joves ballarines amateurs. Malauradament, no he pogut trobar la pel·lícula a Internet. Només us poc oferir els crèdits inicials i els primers segons d'acció, però em sembla que amb això ja us podreu fer una idea...

Com ja sabreu, l'any 2004 van estrenar la segona part de Dirty Dancing, amb el títol Dirty Dancing: Havana Nights. No us preocupeu, no vaig a castigar-vos amb una sinopsi d'aquesta pel·lícula, principalment perquè no l'he vista. Ja adulta i cansada d'esperar un Johnny Castle que no arribà mai, vaig decidir que no em deixaria tornar a enganyar.

 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • Identi.ca
 • LaTafanera
 • email
Publicat per NeraEtiquetat com: , , , , , Axivat en: Cinema Deixa un comentari
Comentaris (3) Trackbars (0)
 1. Molt bon article. Molaria vore eixa peli, però almenys ens aconformem amb els fragments que has posat, jejeje

 2. Una troballa curiosa, un clar exemple de la caspa fraudulenta que pululava pels videoclubs de princips dels 90, on les pel·lís molones sempre estaven llogades i t’havies de conformar amb subproductes distribuïts amb l’únic objectiu d’explotar els fenòmens de més èxit. Almenys això és més o menys oficial, vull dir, no està protagonitzat per un tal Patrick Swiss o quelcom similar.

  Sobre el fenomen Dirty Dancing, una volta vaig veure un documental en el canal Història (sí Dirty Dancing ja forma part de la història del segle XX) i és una producció plena de curiositats. La millor de totes és que cap distribuidor de la època volia arriscar-se amb ella i la pel·lícula va estar a punt de no distribuir-se.

  Finalment, i seguint els consells que algú deixa en els comentaris del vídeo en Youtube, propose portar esta pinta per a la propera festa hawaiana:

  90 power!

  Enhorabona per l’article, Nera!

 3. Salutes from San Francisco. Great comentary, Nera.

  Congratulations for your baby. Kisses.

  Winona and Gandalf


Deixa un comentari

Has d'iniciar sessió per deixar un comentari.

Trackbacks are disabled.