La web felina El Bloc de l'opinió felina

25Mar/091

Cinc moments fallers

falles
Deprés d'una dura setmana fallera, València ha tornat a la normalitat. Les aglomeracions, els carrers plens de brutícia i, sobretot, els petards que tronaven per tots els llocs, ja han quedat enrere. Reconec que no sóc un fervent seguidor de la festa fallera. Mai ho he sigut. Però després de dos anys d'exili mallorquí, enguany he reprès la tradició d'una forma, diguem, més intensa.

En qualsevol cas, vull compartir amb vosaltres els cinc moments fallers que més m'han traumatitzat aquest any. Bo, és una forma de parlar, en realitat s'ha tractat més bé d'una curiosa combinació sensorial molt lligada a les festes populars: m'han fet gràcia al temps que m'han escandalitzat. Aquestes anècdotes, no necessàriament protagonitzades per fallers, volen donar una idea de la classe de coses que es pot trobar o li poden passar a qualsevol en la ciutat de València durant els "festejos falleros". Prou de preàmbuls, heus ací els meus moments fallers:

1 - L'adicta als petards: Un dels llocs on es pot fugir del bullici faller és el cinema, i si és en una doble sessió, encara milor. Així que de camí al cinema D'Or, em vaig creuar amb una dona, aparentment normal si no fós pel fet que anava deixant caure petardos al seu pas. Sí, els encenia i els deixava caure, sense parar de caminar ni girar-se a veure l'explosió. La primera impressió és que estava boja, la segona és que intentava deixar un rastre per trobar el camí de tornada, a mode de molles de pà. Però clar, amb els petards no s'aconsegueix el mateix efecte, i per tant tornàvem a la primera impressió: estava boja. Al final, la conclusió a la que vaig arribar és que era addicta als petards, com qui fuma o es mossega les ungles; simplement no podia deixar d'encendre'ls. La pobra s'havia passat un any tancada en casa esperant l'obertura de la veda fallera, i estava aprofitant al màxim la setmana. Un poc boja sí que deuria estar.

2- Despertà d'un sol home: Un dels moments màgics que ens brinden les falles són les despertàs (despertaes? despertatis?), eixe moment de bon matí en que els fallers és dediquen a despertar tot el veïnat... per després anarse'n ells a dormir. Com enguany he hagut de matinar tots els dies, he descobert la terrible realitat, i és que en ocasions sols és perpetrada per una sola persona (!). La situació era la següent: un home amb brusó negre decorat amb pins i mocador al coll, agenollat a la porta de la carpa fallera, llançant una caixa sencera de petards, un darrere de l'altre, com qui toca la corneta. Quan termina, torna a entrar en el casal i s'ha acabat. Em vaig imaginar a tots els fallers, la nit d'abans jugant-se a la palleta (d'orxata) més curta a veure qui era el pringat que es quedava fins les 8, o pitjor, matinava per executar l'obligatori ritual. Famílies senceres paguen durant tot l'any a la comissió fallera per coses com eixes!

3- Borratxo WIN: Un altre denominador comú de les falles és la quantitat de gent en estat d'embriaguesa avançat que pul·lula pels carrers a qualsevol hora del dia. Sobre les sis de la vesprada, passant per un dels múltiples colls de botella de trànsit peatonal generats per l'instal·lació de carpes falleres al mig del carrer, trobe que uns xiquets havien decidit establir el seu campament base per al llançament de petards a l'eixida del pas estret, i els transeünts havien de passar corrent, entre petard i petard, com en una prova d'Humor Amarillo (estaven massa prop del casal com per arriscar-se a cridar-los l'atenció). Ara bé, davant meu anava un home pegant tombs (literalment) contra la paret. Portava una litrona en la mà i unes quantes més dins del cos. Quan arriba al coll de botella, li estavella un petard davant seu. El tio és gira i articula una frase ininteligible del tipus "guens kjdhj huieom soo fjdsls" (pel to semblava alguna espècie d'insult en klingon), i acte seguit, deixa caure la litrona, es treu la xorra sense cap pudor i comença a regar les parets davant la sorpresa de tots els que passàvem per allí. Crec que els fallers van desplaçar el seu campament, no ho sé, vaig passar corrent, com es diu, sense mirar enrere.

4 - L'autèntica Nit del Foc: Un personatge essencial en tot acte faller multitudinari que es prècie, és el del jove simpàtic que llança un borratxo (eixe coet sense pal que dona voltes de forma aleatòria fent espurnes) per provocar el caos general i la consegüent desbandada. Per a partir-se de riure. El cas és que tornat de la Nit del Foc, vaig trobar una verdadera cordà al voltant de la gasolinera del Parterre. La gent corria aterrada, no és per a menys, i els joves encenien més borratxos, com si el caos provocat no fòra suficient. Possiblement volien contribuir a la festa provocant una autèntica Nit del Foc, una com no s'havia vist mai, amb surtidors de diesel i eurosuper volant per l'aire.

5- Te has pasado un poco, no? Una de les coses que et poden passar és que al eixir de casa trobes una caixa de petardos en l'entrada al portal. No és un fet comú tirar al fem la caixa de petards buida després de completar la destrossa, com a molt se li pren foc (això sí, dins del contenidor). Així que el millor que es pot fer és donar una patada per apartar-la del portal i així facilitar l'accés a l'edifici. La caixa surt volant i la perds de vista. Ara bé, acte seguit pot entrar en escena una xiqueta, amb mistera petardera a la mà, i dir-te indignada "Te has pasado un poco no?". Com? La xiqueta s'apropa al lloc on ha caigut la caixa, i comença a arreplegar els petards desparramats al seu voltant. En eixe moment basta alçar la vista per trobar-se la seua família (al complet) observant-te atònita. En aquestes situacions no et queda més remei que demanar disculpes a xiqueta i família, i reconèixer que eres un monstre.

Fins ací els meus moments fallers. I vosaltres, heu tingut alguna experiència fallera que vulgueu compartir?

MEOW

  • Meneame
  • Facebook
  • Twitter
  • Identi.ca
  • LaTafanera
  • email
Publicat per FelinoEtiquetat com: , , Axivat en: Festes Deixa un comentari
Comentaris (1) Trackbars (0)
  1. Molt bó l’article, té anècdotes molt gracioses. El millor el borratxo vengador.

    A veure si aquest cap de setmana escric jo també altra notícia que tenia pensada.


Deixa un comentari

Has d'iniciar sessió per deixar un comentari.

Trackbacks are disabled.