La web felina El Bloc de l'opinió felina

23Jun/080

La precampanya

Iniciem el repàs, per entregues, sobre les eleccions del diumenge 9 de març de 2008. Amb un cert retard i quan ja és un tema que no li interessa a ningú (però trobe que havia de recollir-se en la web), iniciem aquesta primera entrega amb la precampanya. I l'acabarem d'ací uns dies amb les valoracions electorals (tal i com férem en la campanya de 2004).

La precampanya és un terme imprecís pel que fa a la seua durada, ja que si bé està clara la seua fi (l’inici dels 15 dies de campanya), que és al seu si la que la defineix (pre-campanya o la campanya anterior a l’oficial fixada legalment), el seu inici és ben discutible, ja que actualment estem en una campanya permanent que arranca des de la fi de les anteriors eleccions.

L’impuls temàtic l’ha dut l’oposició, és a dir, que ha sigut ella la qui ha anat posant els temes o issues i el Govern/PSOE ha estat a la defensiva la major part del temps.

Els principals temes o esdeveniments significatius/rellevants de la precampanya els podem agrupar breument en 7 o 8 grans temes:

1) La crisi econòmica i el debat econòmic. Cal destacar el fitxatge estrella de Manuel Pizarro (Endesa), que es desunflà al primer debat amb Solbes.

2) Picabaralles en el PP. Gallardón amenaça amb deixar l’alcaldia un cop exclós com a número dos de Rajoy. Enfrontament amb Esperanza Aguirre.

3) La fi de la treva d’ETA i el debat sobre el terrorisme. Una constant del PP i de l’AVT en tota la legislatura. Il·legalitzacions de partits. Consulta d’Ibarretxe.

4) L’aigua i el transvassament. El tema de l’Ebre ha sigut altra constant del PP, però en plena campanya els populars aragonesos es posen ben en contra i Rajoy ha de retractar-se, de manera que juga a la indefinició durant tota la campanya per no soliviantar a aragonesos ni valencians. Les desaladores o les nuclears del mar, segons González Pons.

5) Catalunya. Debat sobre l’Estatut (monotema del PP) i després problemes amb les infraestructures (AVE i rodalies especialment). No li ha passat factura al PSOE/PSC, que ha incrementat els vots allí.

6) La immigració. Tema recurrent per al PP, que ha actuat amb gran demagògia i hipocresia (com en quasi tots els temes).

7) L’enfrontament Església-Govern durant tota la legislatura, però especialment a principis d’any amb les declaracions dels bisbes (la CEE), que el govern magnificà per crear polèmica (calfar l’ambient: tensió) i arrossegar vots anticlericals.

  • Meneame
  • Facebook
  • Twitter
  • Identi.ca
  • LaTafanera
  • email
Publicat per StevieEtiquetat com: , Axivat en: Política Deixa un comentari
Comentaris (0) Trackbars (0)

Encara sense comentaris.


Deixa un comentari

Has d'iniciar sessió per deixar un comentari.

Trackbacks are disabled.