La web felina El Bloc de l'opinió felina

4Set/061

Aventura dominical al Museu de les Ciències

EnduranceAhir de vesprada estiguí visitant el Museu de les Ciències de València amb el meu avi fins que el tancaren a les vuit. Resulta que el meu avi tenia quatre entrades gratuïtes de Caixa Catalunya (només en gastàrem 2) per visitar l'exposició Atrapats al gel (una exposició amb fotografies i filmacions de l'expedició que s'acabava ahir), però no ho sabíem i ens pensàvem que teníem entrades per veure una projecció a l'Hemisfèric. Jo en veure les entrades ja m'ho vaig imaginar que no era el que ens pensàvem, així que en aplegar a la taquilla subterrànea de l'Hemisfèric (almenys ja he vist una part d'ell) ens aclariren que les entrades que teníem eren per al Museu i el que projectaven a l'Hemisfèric era una peli anomenada l'Aventura de Shackleton, que versava sobre la mateixa legendària expedició antàrtica. Jo quasi que m'alegrí del canvi, ja que el Museu em feia més il·lusió.

Per a que vos feu una idea de què va la cosa, ací teniu el famós anunci per reclutar els hòmens de l'expedició a l'Antàrtida publicat el 1913 per Shackleton a The Times per al viatge de l’Endurance:

Es busquen homes per a viatge perillós. Salaris baixos. Molt fred. Mesos de foscor total. Perill constant. No es garanteix el retorn amb vida. Honor i reconeixement en cas d’èxit?.

Sona interessant, oi? Jo ja coneixia la història de l’Endurance, ja que l'havia llegida unes setmanes ençà al Magazine. Però per si no la conegueu ací teniu un resum:

Atrapats al gel

Ernest Shackleton és el gran heroi de l’exploració antàrtica. El seu nom va lligat al de l’Endurance, un vaixell atrapat i destrossat el gener del 1915 per la banquisa de gel a la mar de Weddell. Enmig de la tragèdia, es forjarà un lideratge carismàtic, el de Shackleton, que salva la tripulació de vint-i-vuit homes del gel a la deriva, guiant-los fins a l’illa d’Elephant, el seu refugi durant mesos enmig de l’oceà austral. No hi cap esperança de ser rescatats per un món trasbalsat per la Primera Guerra Mundial. El 24 d’abril del 1916, Shackleton i cinc homes més s’embarquen en el mític James Caid, una balenera de 6,7 m d’eslora, en cerca de la civilització. Naveguen més de 800 milles nàutiques per aigües remotes, fins a l’illa de San Pedro (Geòrgia del Sud).

El 20 de maig, després d’una penosa jornada caminant per glaceres i muntanyes, Shackleton sent la sirena de l’estació balenera d’Stromness. Un cop al món civilitzat, Shackleton té una única obsessió: rescatar els homes de l’illa d’Elephant. Després de molts intents, el 30 d’agost del 1916, el remolcador xilè Yelcho s’apropa a l’illa dels nàufrags. Entre crits d’alegria, indrèduls, miren el vaixell rescatador a l’horitzó. Shackleton, a coberta, els compta d’un a un. Tots són vius encara.

Veiérem l'exposició al tercer pis, així com els altres dos pisos en vora tres hores. Trobí que el Museu estava massa enfocat als crios: per exemple veiérem una projecció infantilode presentada per un robot i al final es movien els seients, però era tan cutre que semblava de barraca de fira; també veiérem altra projecció en 3-D sobre la formació de la Terra (eixa era més seriosa). A mi m'agradà bastant l'exposició sobre l'Amazones, era prou completa i podies tocar lianes, etc... L'exposició sobre el genoma era un poc desagradable (els fetus, els ossos, els engendros, les làpides,...). I després n'hi havien moltes interactives. La de la ciència i l'esport era més fira/poliesportiu (la gent jugant a canasta i corrent) que altra cosa amb rocòdrom inclós.

Afortunadament em deixí el segon pis per al final, ja que no tenia gaire contingut (conté el llegat de Severo Ochoa: fotos, diplomes, medalles, el seu despatx...).

Així ja he vist l'Oceanogràfic, l'Umbracle, el Museu de les Ciències (fins ara només havia estat al seu auditori, en un curset) i els jardins colindants. Ara em falta acabar de veure l'Hemisfèric, el Palau de les Arts (que encara no està en funcionament) i l'Àgora (ahir veiérem que de moment no n'hi ha més que els fonaments). No està mal, he vist més de la meitat. La resta quan guanyen els socialistes.

PS: Només fiu una foto, al pèndul de Foucault (de 30 metres d'alçada). Ja la publicaré al meu Space.

 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • Identi.ca
 • LaTafanera
 • email
Publicat per StevieAxivat en: Hobbits Deixa un comentari
Comentaris (1) Trackbars (0)
 1. Molt interessant Stevie! No havia sentit parlar de la famosa expedició, però he vist que en internet hi ha molta informació al respecte.

  Respecte a la resta d’exposicions, sembla el típic d’un museu de les ciències (sobretot pel que dius que està orientat a xiquets).

  Com he dit encara no m’he apropat per eixa (faraònica) part de València (igual jo també espere als socialistes :P)


Deixa un comentari

Has d'iniciar sessió per deixar un comentari.

Trackbacks are disabled.