La web felina El Bloc de l'opinió felina

12Abr/040

José Antonio de la Loma DEP

El dimarts passat va morir el director català José Antonio de la Loma (1924-2004). Amb una filmografia d'unes 40 pel·lícules, va tocar molts gèneres, com l'spaguetti western, com en "El más fabuloso golpe del far west" (1974) (supose que no tindrà res a vore amb travelos) o el cinema d'espies. Va treballar amb actors de renom internacional com George Peppard (els seus fans prefereixen recordar-lo per "Desayuno con Diamantes" (1961), jo el recorde vestit de lagarto amb un puro), Lee Van Cleef o Max von Sydow.

No obstant això, la raó perquè serà recordat aquest ex-professor d'alumnes conflictius d'una escola del Barrio Chino de Barcelona, és per inventar el cinema quinqui, un subgènere que va marcar època a començaments dels vuitanta. Pel·lícules de sèrie B com "Perros Callejeros" (1976), "Perros Callejeros II" (1979), "Los Últimos Golpes del Torete" (1980), "Perras Callejeras" (1985) i "Yo, El Vaquilla" (1985) són un bon exemple de l'intent del cineasta per conscienciar a la societat de la realitat en els barris marginals basant-se en les aventures i misèries de delinqüents famosos. Aquest subgènere va ser també tocat per altres directors espanyols de renom com Eloy de la Iglesia en "Colegas" (1980), "El Pico" (1983) i "El Pico 2" (1984). De la Loma va popularitzar al Trompetilla (Desde que hice la peli las chicas me esperan con las bragas en la mano comentava en "Perros Callejeros II"), rebatejant-lo com el Torete, versió cinematogràfica de El Vaquilla, personatge real en qui estan inspirades les seues pel·lícules més famoses (l'autèntic només surt en "Yo, El Vaquilla", i en una entrevista, ja que segons el director, no tenia ni idea d'actuar).

La comunitat felina està de dol per aquest decés, ja que recentment havíem començat el visionat de part de la seua filmografia (les dos parts de Perros callejeros i Yo, el vaquilla), per això crec que és una bona idea col·locar en la web un crespó blau a ratlles (color dels xandalls talegueros) en record i homenatge a aquest cineasta, i de tots els quinquis actors que també ens deixaren en el seu moment.

MEOW

  • Meneame
  • Facebook
  • Twitter
  • Identi.ca
  • LaTafanera
  • email
Publicat per FelinoAxivat en: Cinema, Vintage blog Deixa un comentari
Comentaris (0) Trackbars (0)

Encara sense comentaris.


Deixa un comentari

Has d'iniciar sessió per deixar un comentari.

Trackbacks are disabled.